dijous, 31 de gener de 2013

Manualitats en anglès

Us adjunt tres imatges de l'explicació d'unes manualitats per fer amb els alumnes i/o fills. El vocabulari està pensat per infants de 3r de primària, però es pot adaptar a les diferents edats.

Jo encara no n'he provat de fer cap d'aquestes, però si algú ho prova ja ens explicarà la seva experiència.

Un gelat ideal per aquells dies més calurosos:

Pinces amb detalls per afegir a un regal o per decorar les habitacions o aules:

Diccionari propi. Aquest és un recurs molt útil perquè els més joves recordin el nou vocabulari après:

Bon dijous!

dimecres, 30 de gener de 2013

Dia Escolar de la No-Violència i la Pau

Un any més, tornem celebrar el dia de la No-Violència i la Pau. Aquí podeu veure l'entrada de l'any passat.
Aquest dia es celebrat a molts centres, fent activitats conjuntes o fent uns minuts de silenci per les guerres i la pobresa del món; entre d'altres actes. Però que passa en la resta de dies de l'any??

Us deix un poema La festa de la Pau i aquest també il·lustrat.







dimarts, 29 de gener de 2013

Lasanya de verdures



La recepta d’avui és una lasanya de verdures, però realment es pot fer en qualsevol tipus de pasta, depèn del que més us agradi o dels que tengueu per casa.



Ingredients
Verdures (ceba, pastanagó, pebre vermell i carabassí)
Oli
Làmines de lasanya o algun altre tipus de pasta com espirals
Formatge per untar (Philadelphia) o mascarpone
Formatge ratllat


Preparació
Posem dins una pella una mica d’oli i les verdures per sofregir-les.

A part, dins un bol hi aboquem el formatge per untar. Depèn de la quantitat de verdures n’hi haurem d’abocar més o menys, però jo us aconsell posar-ne una mica menys de mitja terrina i si de cas després afegir-ne més.  **

Quan les verdures ja són cuites les afegim dins el bol i ho mesclem tot junt fins veure que està tot ben mesclat i ens queda una pasta.

En el meu cas, seguint les instruccions de preparació de les làmines de la lasanya, vaig anar muntant la lasanya, posant un poc de salsa de tomàtiga a baix perquè no s’aferrés.  Si en lloc de lasanya ho elaboreu amb espirals, el que s’ha de ser és en tenir la pasta bullida afegir-la dins el bol i mesclar-ho tot junt.

Finalment, ho col·loquem dins un recipient, l’empolvorarem de formatge ratllat  i ho fiquem al forn uns 20 minuts.

**Si us agrada molt el formatge dins el bol es poden afegir, junt amb el formatge per untar, altres tipus com mozzarella o formatge blau / roquefort.



Bon profit!

dilluns, 28 de gener de 2013

Aniversaris a l'aula

Cercant cercant he trobat varies idees que poden ser útils a l'hora de celebrar i organitzar els aniversaris dels alumnes dins l'aula. Aprofitant que som a principi d'any, us deixaré un parell d'idees:

Organització dels aniversaris

Amb fotografies dels infants...





...o posant els noms.




Racó dels aniversaris

Imatges de pastissos per tenir a l'aula. També el pot fer la mestra o mestre amb diferents materials i segons el seu gust.


Corones

Se'n pot fer una per cada infant o tenir algunes a l'aula i que quedin per anar empreant tots els infants. Aquestes fetes de paper, fieltre, cartró, decorades amb materials que tenim per casa com botos, teles...





Pastís

Hi ha centres on el dia de l'aniversari els infants duen un pastís per compartir amb els seus companys. A altres centres es du alguna cosa més saludable com fruita. Tot i així es pot tenir un pastís fet de material reciclat o amb capses i paper a l'aula perquè els infants puguin bufar. Aquí en teniu algunes exemples:



Bona setmana!

dissabte, 26 de gener de 2013

Més extranyeses de la lectroescriptura



Pots llegir aquest text?
Sgnoes un etsdui d'una uivenrstiat agnlsea, no ipmotra l' orrde en el que les llteers etsan ersciets; l'uicna csoa ipormtnat és que la pmrirea i l'útlima lltera esitugin ecsrites en la psioció cocrrtea. La rstea pedon etsar ttaolmnet mamlaent, i tot i axií pordàs lleigr-ho sesne pobrleems. Pesornamelnt, me selmba icrneïlbe...


I poder accedir al significat d'aquest altre?
4QU357 M15547G3 53RV31X P3R 4 PR0V4R QU3 L4 N057R4 M3N7 35 F4N74571C4 1 P07 F3R C0535 M3R4V3LL0535! 1MPR35510N4N7S! 4L C0M3NÇ4M3N7 P0753R 37 C0574, P3R0 4R4 L4 73V4 M3N7 LL3G31X 4U70M471C4M3N7, 53N53 N1 74N 50L5 P3N54R-H1! N0M35 UN5 QU4N75 P0D3N LL3G1R 41X0. 3NG4NX4-H0 4L 73U MUR SI H0 P075 LL3G1R.

Aquí teniu les respostes científiques d'ambdós casos: primer cas i segon cas. És realment sorprenent el funcionament del nostre cervell.

Bon cap de setmana!

divendres, 25 de gener de 2013

Tres tipus de magdalenes, una mateixa base {Thermomix}



Una mateixa base i tres tipus de magdalenes diferents. Així un pot fer-les com agradin més a casa seva!

Amb aquesta recepta surten unes 25-30 magdalenes.


 Ingredients
4 ous
250g de sucre
Mitja llimona ratllada
270g de farina
1 sobre de llevat
Mitja cullerada petita de sal
150g d’oli
150g de margarina fosa

Preparació
Posem el forn a encalentir a 250º
Col·loquem la papallona a la Thermomix i hi aboquem els ous i la sucre. Programar 5 minuts, 37º, velocitat 4.
A continuació hi afegim la llimona ratllada i baixem la velocitat a 1 ½ . Anem abocant pel bocal la farina, la sal i el llevat. Ho deixem uns 10 segons.
Finalment afegim les grases (oli i margarina) i ho mesclem 10 segons a velocitat 1 ½ .
Ja tenim les magdalenes a punt. Ara només ens queda abocar-ho dins les canastretes i coure-les. Les canastretes només les hem d’omplir fins a la meitat que sinó ens sortirà la magdalena de la base.
Baixem el forn a 200º, i s’ha de coure uns 10-15 minuts.

-Si ens aturem aquí tenim unes magdalenes casolanes senzilles, de les normals, sense res d’especial. Ara bé, llavors amb aquesta base tenim altres opcions:

Magdalenes amb sorpresa:
Quan les tenim abocades dins les canastretes i afegim una pastilla de xocolata al centre.


Magdalenes de dos colors:
Deixem una mica de la pasta dins el pot de la Thermomix i li afegim 1 cullerada sopera de cacau en pols. Ho mesclem unes 10 segons a velocitat 2. Llavors dins les canastretes tendrem meitat de la base i meitat amb cacao.


Un berenar deliciós...
Bon cap de setmana a tots!

dijous, 24 de gener de 2013

Les extranyeses de la lectroescriptura

Estic fent un curset sobre les dificultats específiques de la lectroescriptura, i és realment sorprenent tot allò que un pot arribar a aprendre...

Avui la tutora ens ha deixat aquest joc. A veure que en trobeu els que el faceu!

  
Vols jugar?

Digues fort el color de cada una d’aquestes paraules (recorda que has de dir el color, no el que posa)

groc taronja blau gris lila negre vermell rosa verd

Ara prova amb aquests:
groc taronja blau gris lila negre vermell rosa verd

Suposo que aquesta segona vegada t’haurà costat una mica més, no?

Prova-ho ara amb els noms en japonès
kiiro orenlli aoi guree murasaki kuroi akai pinku midori

I ara amb japonès però amb els colors canviats
 kiiro orenlli aoi guree murasaki kuroi akai pinku midori

Què us ha passat?...

Si no saps japonès segur que t’ha resultat molt més fàcil dir els noms dels colors quan les paraules estaven en japonès encara que el color i la paraula no coincideixin. Això té una explicació:

És el que s’anomena efecte Stroop, un tipus d’interferència que s‘ha suggerit que es degut a que hi ha certes vies neuronals que es superposen i que participen de manera paral·lela en el procés de dir el color i en el de llegir la paraula (una via es dedicaria a mirar el color, i l’altra a llegir la paraula de manera que entre les dues es produeix una interferència que ens dificulta en el cas que no hi hagi  concordança).

Les vies de lectura estarien més reforçades en el cervell degut a l’experiència prèvia, la qual cosa facilitaria el proces de les vies encarregades de dir el color quan l’estimul del color i la paraula concorden.

Si els estímuls son incongruents llavors les vies de lectura interferiran amb les encarregades de nombrar el color. Però només hi haurà interferència si entenem l’idioma en el que estan escrites les paraules.

Cal dir que l’efecte Stroop també es troba en altres modalitat sensorials. Si esteu interessats podeu llegir tot l’escrit a Psicoteca 

dilluns, 21 de gener de 2013

La nit {Llunes i estrelles}

Us deix algunes imatges de diferents llunes i estrelles fetes per infants de 4 anys












Llunes plenes, creixents, estrelles de pals, redones... Gran varietat de creacions. Tanta varietat com varietat d'infants hi ha a l'aula...

Fins i tot, una estrella ballant...

Bona setmana a tots!

divendres, 18 de gener de 2013

Detalls i regals

Pot ser aquestes idees són més adients pel Nadal, però us les deix aquí perquè no només feim regals i tenim convidats a casa per les festes de Nadal.

Aquest és un detall que agrada a grans i petits:

 Un pot ple de xocolatines...

 ...amb diferents envoltoris...

...i amb una frase especial pel destinatari.

Una altra opció és un paquet de paquets: un sol regal que a dins tengui varis regals. És una idea que sol agrada al destinatari i que posi una mica d'emoció a l'hora d'obrir els regals.



Bon cap de setmana!

dimarts, 15 de gener de 2013

Parla d'en Dídac

Per tots aquells que lluiten per ajudar als altres, estant sols i lluny de casa seva i dels seus éssers estimats...

Bona setmana!

dijous, 10 de gener de 2013

Tarta de poma {Tarte Tatin}



Fa unes setmana vaig quedar amb una amiga per fer un dolç juntes, ja que ella tenia un dinar. La seva idea era fer una tarta de poma, la coneguda Tarte Tatin.

A aquest enllaç i a aquest altre podreu trobar l’origen de la Tarte Tatin.

Ingredients
Per la pasta:
250g de farina
5g de sal
125g de mantega
5 cl d’aigua
1 ou

Per les pomes caramelitzades:
1kg de pomes
50g  de mantega
100g de sucre

Preparació:
Nosaltres vam fer la massa a mà. Per fer-la es mesclen tots els ingredients indicats a l’apartat de Pasta. Segurament si un no la vol fer ell mateix o no té temps, pot utilitzar una base comprada de pasta de fulls ja feta. 

Si la fem a mà, quan tenim la pasta queda feta una bolla i no se’ns enganxa a les mans, la deixem reposar 15 minuts a la gelera.

Mentre, pelem les pomes i les tallem a quarts. També es duen poder tallar més primes. A continuació posem una pella al foc i a dins hi col·loquem la mantega. Quan ja és una mica fosa i afegim el sucre, i finalment les pomes perquè es caramel·litzin. Primer ho posem a foc mig i després pugem el foc perquè es daurin.

Posar el forn a encalentir a 220º.

Finalment, dins un motlle col·loquem una base de poma i li afegim a sobre la pasta, que quedi tot cobert.
S’ha de coure 20-25 minuts a 200º, o fins veure que es dauri.


NOTA:
El consell és no treure-la del motlle fins a l’hora de servir, així s’acaba de refredar i es confita tot junt.