dimecres, 27 de març del 2013

Panades, robiols i crespells {Pasqua}



La Setmana Santa ja és aquí, per això la majoria de famílies de Mallorca ja ha posat en marxa els seus forns per fer-hi les millors panades, els millors crespells i els millors robiols. Menjars típics de les quedades familiars per aquests dies.

Tradicionalment les panades només es feien un dia. Aquest dia era com a una festa familiar on tots es reunien, elaboraven les panades i els dolços junts i després s’ho menjaven. Actualment la cosa a canviat una mica, però la tradició d’elaborar aquests menjars per Pasqua continua en peu.

El cap de setmana passat a casa vàrem fer rubiols. Aquí teniu l’enllaç de l’entrada de l’any passat, però he vist que no us vaig deixar la recepta i avui us la deixaré.

Robiols
Ingredients
800g de farina fluixa
175g de mantequilla a temperatura ambient
100g d’aigua
300g d’oli
100g de sucre pols

Després s’ha de tenir el farcit: confitura, crema, crema de xocolata, brossat,... Cada un allò que més li agrada.


Elaboració
Posem dins un bol l’oli, l’aigua i la mantequilla. Li afegim el sucre pols i ho anem mesclant amb les mans. A poc a poc anem afegint la farina i formant la massa amb les mans. La farina és aproximadament, així com aneu pastant veureu si en sobra o en falta. Ha de quedar una massa homogènia que no s’aferri a les mans.

Per fer les robiols s’ha d’agafar una bolla petita i aplanar-la, preneu la mida perquè tots us quedin més o menys iguals, en el nostre cas amb un plat de cafè, i talleu amb un ganivet els costats sobrants. Un quedarà una forma rodona.
Poseu el farcit al centre i doblegueu. Pitgeu als costats perquè quedin ben tancats i no surti el farcit, i els aneu col·locant tots dins una safata de forn, coberta amb paper de forn.
S’han de coure uns 20-25 minuts a 170º, o fins que es daurin.


Els robiols són el dolç típic d’aquests dies, juntament amb els crespells.

 Foto treta de anar de tapes


Ara bé, les panades són el dinar de moltes famílies el Dijous Sant o el Divendres Sant. Fetes de carn i xitxeros, només de xitxeros, només de carn, de pop, de peix... Depèn del dia, de la família i dels gust de cada un.
 Imatge treta de melicotó

Bones vacances a tothom!

2 comentaris:

  1. Caterina,
    per què em fas això? Tinc saliveres només de veure-ho.
    I jo amb el colesterol pels núvols!
    En fi, com deia la meva iaia "lo veràs pero no lo cataràs" ha,ha,ha.
    Bona Pasqua!
    Besades
    Carme

    ResponElimina
    Respostes
    1. Desconeixia aquesta dita! M'ha agradat molt! Hehe!
      Bona Pasqua.

      Besades
      Caterina

      Elimina