La Setmana Santa ja és aquí, per això la majoria de famílies de Mallorca ja ha
posat en marxa els seus forns per fer-hi les millors panades, els millors
crespells i els millors robiols. Menjars típics de les quedades familiars per
aquests dies.
Tradicionalment
les panades només es feien un dia. Aquest dia era com a una festa familiar on
tots es reunien, elaboraven les panades i els dolços junts i després s’ho
menjaven. Actualment la cosa a canviat una mica, però la tradició d’elaborar
aquests menjars per Pasqua continua en peu.
El
cap de setmana passat a casa vàrem fer rubiols. Aquí teniu l’enllaç de l’entrada
de l’any passat, però he vist que no us vaig deixar la recepta i avui us la
deixaré.
Robiols
Ingredients
800g
de farina fluixa
175g
de mantequilla a temperatura ambient
100g
d’aigua
300g
d’oli
100g
de sucre pols
Després
s’ha de tenir el farcit: confitura, crema, crema de xocolata, brossat,... Cada
un allò que més li agrada.
Elaboració
Posem
dins un bol l’oli, l’aigua i la mantequilla. Li afegim el sucre pols i ho anem
mesclant amb les mans. A poc a poc anem afegint la farina i formant la massa
amb les mans. La farina és aproximadament, així com aneu pastant veureu si en
sobra o en falta. Ha de quedar una massa homogènia que no s’aferri a les mans.
Per
fer les robiols s’ha d’agafar una bolla petita i aplanar-la, preneu la mida perquè
tots us quedin més o menys iguals, en el nostre cas amb un plat de cafè, i
talleu amb un ganivet els costats sobrants. Un quedarà una forma rodona.
Poseu
el farcit al centre i doblegueu. Pitgeu als costats perquè quedin ben tancats i
no surti el farcit, i els aneu col·locant tots dins una safata de forn, coberta
amb paper de forn.
S’han
de coure uns 20-25 minuts a 170º, o fins que es daurin.
Els
robiols són el dolç típic d’aquests dies, juntament amb els crespells.
Foto treta de anar de tapes
Ara
bé, les panades són el dinar de moltes famílies el Dijous Sant o el Divendres Sant. Fetes de carn i xitxeros, només de xitxeros, només de carn, de pop, de peix... Depèn del dia, de la família i dels gust de cada un.
Imatge treta de melicotó
Bones vacances a tothom!
Caterina,
ResponEliminaper què em fas això? Tinc saliveres només de veure-ho.
I jo amb el colesterol pels núvols!
En fi, com deia la meva iaia "lo veràs pero no lo cataràs" ha,ha,ha.
Bona Pasqua!
Besades
Carme
Desconeixia aquesta dita! M'ha agradat molt! Hehe!
EliminaBona Pasqua.
Besades
Caterina