dimecres, 27 de març de 2013

Panades, robiols i crespells {Pasqua}



La Setmana Santa ja és aquí, per això la majoria de famílies de Mallorca ja ha posat en marxa els seus forns per fer-hi les millors panades, els millors crespells i els millors robiols. Menjars típics de les quedades familiars per aquests dies.

Tradicionalment les panades només es feien un dia. Aquest dia era com a una festa familiar on tots es reunien, elaboraven les panades i els dolços junts i després s’ho menjaven. Actualment la cosa a canviat una mica, però la tradició d’elaborar aquests menjars per Pasqua continua en peu.

El cap de setmana passat a casa vàrem fer rubiols. Aquí teniu l’enllaç de l’entrada de l’any passat, però he vist que no us vaig deixar la recepta i avui us la deixaré.

Robiols
Ingredients
800g de farina fluixa
175g de mantequilla a temperatura ambient
100g d’aigua
300g d’oli
100g de sucre pols

Després s’ha de tenir el farcit: confitura, crema, crema de xocolata, brossat,... Cada un allò que més li agrada.


Elaboració
Posem dins un bol l’oli, l’aigua i la mantequilla. Li afegim el sucre pols i ho anem mesclant amb les mans. A poc a poc anem afegint la farina i formant la massa amb les mans. La farina és aproximadament, així com aneu pastant veureu si en sobra o en falta. Ha de quedar una massa homogènia que no s’aferri a les mans.

Per fer les robiols s’ha d’agafar una bolla petita i aplanar-la, preneu la mida perquè tots us quedin més o menys iguals, en el nostre cas amb un plat de cafè, i talleu amb un ganivet els costats sobrants. Un quedarà una forma rodona.
Poseu el farcit al centre i doblegueu. Pitgeu als costats perquè quedin ben tancats i no surti el farcit, i els aneu col·locant tots dins una safata de forn, coberta amb paper de forn.
S’han de coure uns 20-25 minuts a 170º, o fins que es daurin.


Els robiols són el dolç típic d’aquests dies, juntament amb els crespells.

 Foto treta de anar de tapes


Ara bé, les panades són el dinar de moltes famílies el Dijous Sant o el Divendres Sant. Fetes de carn i xitxeros, només de xitxeros, només de carn, de pop, de peix... Depèn del dia, de la família i dels gust de cada un.
 Imatge treta de melicotó

Bones vacances a tothom!

dimarts, 26 de març de 2013

Els mitjans de transport {cotxes}

Durant unes setmanes amb els infants de 4 anys vàrem treballar els mitjans de transport. Vàrem veure que n'hi havia de terrestres, de marítims i d'aeris; i vam decidir fer un cotxe amb material reutilitzat.

Aquí us deix unes imatges dels cotxes.



Material:
Un pot de iogurt líquid, tipus actimel.
Gomets
Retolador permanent
5 taps
Silicona

Elaboració:
Primer els infants van aferrar gomets al pot.
A continuació varen pintar una cara amb retolador permanent a un dels taps i li varen posar al davant.
Ells ho deixaven així i les mestres anàvem aferrant les quatre rodes amb silicona.
Finalment, ells pintaven alguns dibuixets amb el permanent als espais que quedaven en blanc.



dilluns, 25 de març de 2013

Motivació

Un sempre ha d'estar motivat per viure el dia a dia i continuar endavant. Us deix un vídeo bastant interessant... Només necessiteu 4 minuts del vostre temps.


No te rendeixis mai i segueix lluitant dia rere dia.

dissabte, 23 de març de 2013

Palmeretes casolanes

Quan algú em convida a casa seva no m'agrada anar-hi de "mans buides"... Sempre intent poder col·laborar aportant alguna cosa per aquell àpat. Així va ser com la setmana passada vaig fer aquestes palmeretes, ideal per acompanyar el moment del cafè o te. La veritat és que són molt encertades per l'estona d'estar assegut en taula després d'haver menjat.


Aquesta mossegada és molt bona i fàcil de fer. Aquí us deix els ingredients i les passes a seguir.

Ingredients:
Làmina de pasta de fulls
Sucre
Crema de cacau (opcional)


Elaboració:
1.Posem el forn a encalentir-se a 180º
2.Estenem la làmina de pasta de fulls i li posem sucre per sobre o crema de cacau si volem que tenguin xocolata.
3.A continuació dobleguem els dos costat cap al dins i tornem posar sucre. Seguim el mateix pas fins que ja no el podem doblegar més. Normalment, es pot doblegar fins a  tres vegades.
4.Així et queda un rotllet, que s'ha de tallar en parts d'un centímetre de gruixa aproximadament. A mi me'n van sortir uns 35.
Ens queden unes parts en forma de cor, i aquestes les hem de col·locar dins una safata de forn amb un paper apte per forn.

S'han de coure uns 10 - 15 minuts a 170º.


NOTA:
-Jo ho vaig haver de fer en dues fornades, ja que totes dins una palangana no m'hi van cabre.
-No les podem posar massa juntes perquè quan es couen s'estufen i sinó queden totes aferrades.
-Jo només vaig posar crema de xocolata al primer pas, però si algú les vol amb més xocolata supós que no passa res per posar-ne als altres passos.


Bon cap de setmana.

dijous, 21 de març de 2013

Dia internacional de la poesia i del Síndrome de Down



El dia 21 de març se celebren dos fet internacionals: El dia de la poesia i el dia del Síndrome de Down.

Aquest dia for elegit com a Dia Mundial del Síndrome de Down perquè aquest síndrome es degut a una trisomia del cromosoma 21, és a dir, que aquest enlloc de dos cromosomes en té tres. D'aquí que dia 21 del mes 3 sigui el seu Dia Mundial.

Feu clic a la imatge per veure el vídeo:


Per altra part, és el Dia Mundial de la Poesia. Segons informació trobada per la xarxa, es celebra aquest dia perquè és una celebració que es realitza des de l'any 1999, quan la Conferència General de la UNESCO el va proclamar.



Bona jornada a tothom!